Jim Morrison alsnog vrijgesproken van obsceniteiten

Jim Morrison wordt 39 jaar na zijn dood alsnog vrijgesproken van obsceen gedrag. De zanger toonde in 1969 op het podium in Miami zijn geslachtsdeel aan zijn publiek wat hem een veroordeling opleverde. Morrison ging in beroep tegen de uitspraak, maar overleed terwijl het proces nog liep.

De gouverneur van de staat Florida besloot zich alsnog in te zetten voor de vrijspraak van de The Doors-zanger. Hij heeft daarbij toestemming nodig van een commissie die zich in dergelijke gevallen over een zaak buigt. Twee van de drie leden zeggen voor vrijspraak te stemmen en daarmee zou de aanklacht tegen Morrison komen te vervallen.

Het is altijd onduidelijk gebleven of Morrison daadwerkelijk aanstootgevend gedrag vertoonde in de concertzaal. Volgens sommige concertbezoekers opende de zanger slechts zijn gulp. Ook The Doors-toetsenist Ray Manzarek pleit voor zijn onschuld. "Het is nooit gebeurd. Het was massahypnose."

Morrison stierf in 1971 op 27-jarige leeftijd, waarschijnlijk aan de gevolgen van drugsgebruik. De gouverneur en de commissieleden stemmen donderdag officieel. De uitspraak komt dan een dag nadat de zanger 67 zou zijn geworden.