NRC: publieke omroep steeds rechtser

De Nederlandse publieke omroep (NPO) krijgt een steeds rechtser karakter. In de afgelopen drie maanden was bijna de helft van de gasten en andere sprekers in praatprogramma's lid van een rechtse partij, blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

Tussen 1 september en 30 november waren 47 van de honderd meest gevraagde gasten lid van een rechtse partij, tegenover zeventien van links. In 2008 turfden de onderzoekers nog 35 rechtse sprekers en 28 bij links. Bij het onderzoek is uitgegaan van een klassieke indeling van het Nederlandse parlement, waarbij D66 en de Partij voor de Dieren bij links zijn gerekend.

Vrouwelijke gasten zijn bij de publieke ondervertegenwoordigd. In de top honderd staan slechts achttien vrouwen. Voor wetenschappelijke onderwerpen wordt het vaakst aangeklopt bij voormalig VVD-Tweede Kamerlid en historicus Arend Jan Boekestijn. In het genre 'cultuur en vermaak' is dat Youp van 't Hek, bij 'radio en tv' Jort Kelder.

De publieke omroep zegt zich niet te kunnen vinden in de gebruikte onderzoeksmethode van de NRC. "Om uitspraken te kunnen doen, moet je verder gaan dan het turven van gasten en een langere periode onderzoeken dan drie maanden", zegt een woordvoerder in gesprek met de krant.

Ook moeten programma's die sinds 1 september bestaan de mogelijkheid krijgen zich te ontwikkelen. De NPO wil in 2011 zelf onderzoeken of rechts te veel domineert in praatprogramma's.