Een op vier laat terminale vriend zitten

Een kwart van de Nederlanders laat het contact met een dodelijk zieke vriend of kennis verwateren. Dat blijkt uit onderzoek dat SIRE heeft laten uitvoeren. De stichting lanceert donderdag een nieuwe campagne die is gericht op het sociale contact van dodelijk zieken.

Nederlanders weten volgens de onderzoekers best dat terminaal zieken behoefte hebben aan contact, maar ze zien er vaak tegenop om hen te bellen of op te zoeken. Ondervraagden geven aan dat ze niet weten hoe ze met een dodelijke ziekte moeten omgaan en dat ze niet weten wat ze tegen hun zieke vriend of kennis moeten zeggen.

Uit het onderzoek blijkt dat een derde van de respondenten vaker contact zou willen met ongeneeslijk zieke vrienden of kennissen. Veel overvraagden hebben spijt omdat ze niet vaak genoeg bij hun zieke kennis langsgaan of hem of haar even opbellen.

De ondervraagden voelen zich bovendien snel bezwaard om contact op te nemen met hun zieke vriend, omdat ze denken dat die geen behoefte heeft aan een druk sociaal leven. Daardoor worden de zieken dubbel gestraft, stelt SIRE, Stichting Ideële Reclame.

Met de campagne 'Ik ben er nog' wil de stichting het onderwerp aansnijden en inzichtelijk maken wat voor impact een dodelijke ziekte heeft op sociale contacten en de omgeving van een patiënt.