IJsbeer geboren in Blijdorp

Diergaarde Blijdorp heeft er een ijsbeer bij. Moeder Olinka is waarschijnlijk maandagavond bevallen. Op beelden van de webcam in het kraamhol is af en toe een klein wit frummeltje te zien, meldt de dierentuin donderdag. Als alles goed gaat, komt de kleine in het voorjaar naar buiten. Het geslacht van de baby is nog niet bekend.

Bezoekers kunnen via grote schermen meekijken in de kraamkamer, die is geïsoleerd van publiek en verzorgers om de absolute rust van een ijshol zo veel mogelijk te benaderen. De komende maanden blijven moeder en jong in winterrust.

Een ijsbeerbaby is bij de geboorte niet veel groter dan een hamster en compleet hulpeloos. Het blijft volgens Blijdorp voorlopig nog spannend of het allemaal goed blijft gaan. Olinka is wel een ervaren moeder die eerder al jongen in Wenen heeft grootgebracht, overigens van dezelfde vader, die Eric heet. Mannetjesijsberen leiden een solitair leven en bemoeien zich niet met de opvoeding van hun nageslacht.

De laatste keer dat in Blijdorp ijsberen werden geboren was in 1996, toen Taco en Winner het levenslicht zagen. In totaal zijn er acht ijsbeerjongen grootgebracht in de Rotterdamse dierentuin. Vorige maand werd een ijsbeertweeling geboren in Ouwehands Dierenpark.

De ijsbeer staat sinds drie jaar op de lijst van zeer bedreigde diersoorten.


IJsbeer geboren in blijdorp (Foto: Novum)