Fossiele hyenakeutel uit Noordzee gevist

Vissers op de Noordzee hebben een fossiele hyenakeutel in hun net gevonden. De drol is tussen de dertigduizend en veertigduizend jaar oud. Nooit eerder werd een hyenakeutel opgevist uit de Noordzee. Dat liet het Natuurhistorisch Museum Rotterdam donderdag weten.

Het was door eerder gevonden fossielen al bekend dat tienduizenden jaren geleden grottenhyena's hebben geleefd op wat nu de Noordzeebodem is. De dieren leefden daar samen met wolharige mammoeten, neushoorns, rendieren en reuzenherten.

De vondst van de keutel van vijf bij vier centimeter geeft een beter beeld van hoe de Noordzeebodem er duizenden jaren geleden uit moet hebben gezien. Het museum hoopt meer keutels op te vissen om nog meer informatie over het leefgebied te krijgen.

Volgens het museum is de keutel mooi bruin gefossiliseerd. "De perfecte fossilisatie van dit relatief jonge uitwerpsel is uitzonderlijk", liet het museum weten. Uitwerpselen laten zich doorgaans slecht fossiliseren. De hyenakeutel is opgenomen in de collectie van het museum.

Het vissersschip was speciaal op zoek naar fossiele zoogdierresten op de Maasvlakte in het gebied waar zand wordt opgezogen voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Naast de hyenakeutel werden op speciale vistochten ruim tweehonderd andere fossielen gevonden, vooral van de wolharige mammoet.


Fossiele hyenakeutel opgevist uit Noordzee (Foto: Novum)