Greenpeace verlaat bouwplaats Essent

De actievoerders van Greenpeace verlaten de bouwplaats voor een kolencentrale van Essent op de Eemshaven in Groningen. Door de aanwakkerende wind zijn de actievoerders genoodzaakt uit de hijskranen te komen, meldt de milieuorganisatie.

Ruim twintig actievoerders bezetten dinsdagavond de bouwplaats. Ongeveer de helft beklom enkele hijskranen. Twee actievoerders bivakkeerden in een tent die op zeventig meter hoogte tussen drie hijskranen was gehangen.

De politie besloot niet in te grijpen omdat de actievoerders ervaren klimmers zijn en de situatie veilig was. Een woordvoerder liet eerder weten dat de politie wel in actie zou komen als de situatie onveilig werd. Bijvoorbeeld doordat de actievoerders onderkoeld zouden raken.

Met de actie protesteerde Greenpeace tegen de bouw van een 'overbodige en meest vervuilende kolencentrale van Nederland'. Essent vond de actie onterecht en wees erop dat de kolencentrale ook biomassa gaat verstoken.

Ook benadrukte het bedrijf al een kwart van de groene stroom in Nederland te leveren. De centrale is volgens Essent niet overbodig, omdat het onmogelijk zou zijn Nederland nu volledig op groene energie te laten draaien.

Ook Nuon wil een kolencentrale in de Eemshaven bouwen. Greenpeace zegt trots te zijn op de klimmers en actie te blijven voeren tot de bedrijven 'werkelijk' kiezen voor schone energie.