Facebook verwijdert 'Operation Payback'-pagina

Facebook, de sociale netwerksite uit de Verenigde Staten, heeft vandaag de Facebook-pagina van Operation Payback verwijderd. De operatie, uitgevoerd door een zichzelf Anonymous-noemende zwerm van sympathisanten van WikiLeaks, valt al enkele dagen de websites en betalingssystemen aan van die de inmiddels gearresteerde mede-oprichter Julian Assange, of zijn organisatie hebben dwarsgezeten.

Zo zijn onder andere de sites van MasterCard en PayPal 'down' geweest door de zogenaamde DDoS-aanvallen, waarbij door een overvloed aan dataverkeer de websites van de bedrijven de stroom informatie niet aankunnen en op zwart gaan. Op het moment wordt Visa eveneens herhaaldelijk aangepakt voor het blokkeren van donaties aan WikiLeaks. Facebook, zo lijkt het, zou het volgende bedrijf in het rijtje kunnen worden. Meteen na het door Facebook verwijderen van de pagina met enkele duizenden leden, Twitterde één van de beheerders onderstaande schermafbeelding. Ook is er direct een nieuwe pagina aangemaakt.

Volgens Facebook is het onderhouden van een pagina niet mogelijk als er haat of dreiging op wordt verkondigd. Het bedrijf is door diverse media al benaderd voor een reactie, maar deze is tot op heden nog niet bekend. Bevreemdend is wel dat de pagina van de user Ku Klux Klan vrolijk voortbestaat met de ondertitel 'de suprematie van het blanke ras'. Of ook de tweede Anonymous-pagina het onderspit zal moeten delven en wat de reactie van Anonymous is, valt weliswaar te raden, maar is vooralsnog niet zeker.


De mededeling op de bewuste Facebook-pagina.