Vluchtschema Schiphol voor dagen verstoord

Het kan dagen duren voordat alle vluchten op Schiphol weer volgens schema vliegen. Reizigers doen er goed aan via internet en teletekst te controleren wanneer hun vlucht vertrekt, adviseert een woordvoerder van de luchthaven. De luchthaven kampt met een na-ijleffect van de problemen die zich zaterdag voordeden.

Vijfhonderd tot duizend gestrande passagiers hebben de zaterdagnacht op Schiphol doorgebracht. Nog eens tweeduizend passagiers overnachtten in hotels in de omgeving.

Het vliegverkeer raakte zaterdag ernstig ontregeld door hevige sneeuwval en een wilde staking in Spanje. Zo'n honderdtwintig vluchten vielen uit.

Zaterdagochtend kwam het vliegverkeer nagenoeg compleet stil te liggen door een sneeuwbui. Daarna konden vliegtuigen weer mondjesmaat opstijgen en landen. Zaterdagmiddag kwam de staking in Spanje ten einde, maar de vertragingen konden niet meer worden goedgemaakt.

Naast Schiphol werden ook andere Europese luchthavens getroffen door sneeuwval. De dooi is inmiddels ingetreden en er wordt zondag geen nieuwe sneeuw boven Schiphol verwacht. De luchthaven probeert het vluchtschema weer op te pakken. "Maar we verwachten de komende tijd wel een na-ijleffect."