Wit-Rusland geeft uraniumvoorraad op

Wit-Rusland heeft alsnog besloten zijn voorraad hoogverrijkt uranium op te geven en ter verwerking aan Rusland over te dragen. Het besluit van de regering in Minsk is een opsteker voor de inspanningen van de Amerikaanse regering om de verspreiding van kernwapens en nucleair materiaal tegen te gaan.

Om hoeveel uranium het gaat is woensdag tijdens een bijeenkomst van de OVSE in de Kazachstaanse hoofdstad Astana niet bekendgemaakt, maar het zou genoeg zijn voor enkele kernbommen. Wit-Rusland stond de van de Sovjet-Unie geërfde kernwapens in 1994 al af, maar behield een voorraad hoogverrijkt uranium voor onderzoeksdoeleinden.

Wit-Rusland kiest er nu voor een kerncentrale te bouwen die draait op laagverrijkt uranium, dat zonder verdere verrijking niet geschikt is voor kernwapens. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei dat de Verenigde Staten Wit-Rusland zullen helpen een dergelijke centrale te verkrijgen. Bovendien kan de regering in Minsk een uitnodiging tegemoetzien voor de volgende internationale conferentie over nucleaire veiligheid, over twee jaar in Zuid-Korea.

In november slaagden de VS er met Britse hulp al in voorraden hoogverrijkt uranium en plutonium veilig te stellen in Kazachstan, een andere voormalige sovjetrepubliek. "Wij kunnen er nu op vertrouwen dat het nooit in de verkeerde handen zal vallen", zei Clinton.