De Jager: risico's aan steun voor Ierland

De financiële steun aan Ierland is niet zonder risico's voor Nederland. Dat heeft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) donderdag gezegd in een debat met de Tweede Kamer. De Jager denkt wel dat de risico's relatief klein zijn.

"Er zijn risico's voor de schatkist, en daarmee voor de Nederlandse belastingbetaler. Het risico is klein, maar het is er", zei De Jager. Nederland staat voor 2,7 miljard euro garant voor leningen aan Ierland. Dat is onderdeel van een groot internationaal steunpakket voor het land dat in grote economische moeilijkheden verkeert. Het steunpakket moet voorkomen dat Ierland instort, en daarmee de euro.

De Jager noemde de huidige crisis rondom eurolanden als Griekenland en Ierland 'in potentie veel gevaarlijker' dan de crisis in de financiële sector van twee jaar geleden. In dat licht is de 26 miljard euro die Nederland maximaal beschikbaar heeft om andere eurolanden te helpen een beperkt bedrag.

Nederland geeft geen steun omdat de Grieken en de Ieren zo zielig zijn, maar uit 'welbegrepen eigenbelang', zei De Jager. Voor de Nederlandse economie is het van groot belang dat de euro niet instort, en dat moet het reddingsplan voorkomen. "Het risico van niets doen is echt veel groter."

Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich donderdag achter de steun aan Ierland. Alleen PVV en SP zijn ronduit tegen. De PvdA is wel voor, maar stelt als eis dat eventuele verliezen niet worden afgewenteld op de lagere inkomens. De Jager ging daar niet rechtstreeks op in, maar zei wel dat hij altijd openstaat voor gesprekken met de oppositie.

Uit een peiling van het tv-programma EénVandaag blijkt dat twee derde van de Nederlanders zich grote zorgen maakt om de eurocrisis. Een meerderheid van 58 procent vindt dat Nederland landen als Griekenland en Ierland geen steun moet geven, maar dat deze landen zelf uit de euro moeten stappen. Een derde vindt dat Nederland de gulden weer moet invoeren.