'Rampenbestrijding naar NCTb'

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) wordt voortaan ook verantwoordelijk voor de bestrijding van rampen en calamiteiten. Dat schrijft NRC Handelsblad donderdag op basis van een interne e-mail van de hoogste ambtenaar van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Door de reorganisatie wordt de dienst in brede zin verantwoordelijk voor de nationale veiligheid. Vanaf januari gaat de huidige coördinator Erik Akerboom ook de politie, brandweer en ambulancediensten aansturen in geval van calamiteiten. Er zou wel een aparte coördinator blijven voor terrorismebestrijding.

De NCTb werd in 2004 opgericht om de verschillende partijen die zich bezighouden met het bestrijden van terrorisme beter te laten samenwerken. De organisatie viel vroeger onder de verantwoordelijkheid van zowel het Ministerie van Binnenlandse Zaken als Justitie. Dat werkte in de praktijk slecht.

Met de komst van het nieuwe kabinet en de oprichting van het departement van Veiligheid en Justitie heeft minister Ivo Opstelten (VVD) de zeggenschap over de NCTb gekregen. Binnenlandse Zaken, met als minister Piet Hein Donner, raakte toen ook de verantwoordelijkheid over de politie kwijt aan Opstelten.


'NCTb voortaan ook verantwoordelijk voor rampenbestrijding' (Foto: Novum)