Nederlander doet vaakst vrijwilligerswerk

In Nederland zijn vergeleken met andere Europese landen verhoudingsgewijs de meeste vrijwilligers actief. Een op de vijf Nederlanders doet vrijwilligerswerk. Ze zetten zich gemiddeld zo'n vijf uur per week onbetaald in voor organisaties.

Nederlanders hebben ook veel sociale contacten. Bovendien is het vertrouwen in de medemens en in maatschappelijke en politieke instellingen groter dan in vrijwel alle andere Europese landen. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens het CBS is de participatie en het vertrouwen in de samenleving de laatste tien jaar toegenomen. Dat blijkt uit de stijging van de sociale contacten, de toenemende inzet als vrijwilliger en de deelname aan politieke activiteiten.

De sociale samenhang is het grootst in Friesland. Limburg en Flevoland lopen achter. Ook zijn er verschillen tussen laag- en hoogopgeleiden. Mensen met een hogere opleiding doen vaker vrijwilligerswerk, zijn vaker politiek actief en hebben meer vertrouwen in de medemens en in organisaties als de NAVO en de Europese Unie.