Obama verbiedt boringen Atlantische Oceaan

De regering van president Obama heeft woensdag gezegd dat ze toch geen boringen in de Atlantische Oceaan en in het oostelijk deel van de Golf van Mexico zal toestaan, een wijziging van koers nadat de regering opnieuw heeft gekeken naar de veiligheid van olie- en gasontwikkeling naar aanleiding van de olieramp in de Golf van Mexico.

Daarnaast liet het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken weten dat het pas nieuwe boorvergunningen zal afgeven in andere delen van de Golf van Mexico aan het eind van 2011.

Verder werd woensdagavond bekend dat de aanvraag van Royal Dutch Shell (RDSA) om te boren buiten de kust van Alaska in behandeling wordt genomen, maar de regering wees verzoeken om de vergunning voor eind december af te geven af, waarmee de spanningen tussen het Witte Huis en de olie-industrie verder toenemen.

"We zijn van mening dat de meest gepaste manier van handelen is om de ontwikkeling te richten op gebieden met bestaande vergunningen en niet uit te breiden naar nieuwe gebieden op dit moment", zo zei minister van Binnenlandse Zaken Ken Salazar woensdag tegen journalisten. Hij zei dat de wijziging van de plannen gebaseerd is op 'lessen die we hebben geleerd en het besef dat we een robuust veiligheidsregime hebben waar we voor staan om een nieuw Deepwater Horizon incident te voorkomen'.