VS, Japan en Zuid-Korea bijeen voor overleg

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea gaan volgende week met elkaar in Washington in gesprek om een gezamenlijke strategie uit te werken voor Noord-Korea. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag aangekondigd.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton gaan de drie landen 'praten over recente ontwikkelingen op het Koreaans schiereiland en de gevolgen voor de regionale veiligheid'. Bovendien zal worden gesproken over andere regionale en internationale kwesties.

De drie landen proberen een goede manier te vinden om Noord-Korea te benaderen na de artilleriebeschieting vorige week dinsdag. Een voorstel van China voor een spoedzitting van het zeslandenoverleg werd afgewezen.

China riep alle partijen woensdag op kalm te blijven en geen acties te ondernemen die de spanningen op het Koreaans schiereiland kunnen vergroten. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Yang Jiechi zei woensdag dat 'de betrokken partijen zich terughoudend moeten opstellen om de situatie weer op de rails van dialoog en onderhandeling te krijgen'.