Maximumsnelheid in maart naar 130

Vanaf maart volgend jaar kan al op de eerste snelwegen 130 kilometer per uur worden gereden. Dat maakte minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) woensdagavond bekend tijdens het debat over haar begroting. "We gaan het snel invoeren."

Op die wegen zal worden geëxperimenteerd met dynamische maximumsnelheden. Dat betekent dat alleen 130 kilometer per uur kan worden gereden wanneer dat verantwoord is, bijvoorbeeld 's avonds. Na maart wordt ook op andere wegen een hogere maximumsnelheid ingevoerd, wanneer blijkt dat het kan.

Om welke snelwegen het gaat, zei Schultz niet. VVD en PVV pleitten ervoor om in januari de snelheid al te verhogen. Dat zou onder meer al kunnen op delen van de A6 en de A4, zei Charlie Aptroot (VVD).

Schultz zei dat de hogere maximumsnelheid zorgvuldig wordt ingevoerd. "We gaan de komende maanden de effecten op de doorstroming, luchtkwaliteit, geluid, natuur en verkeersveiligheid goed in kaart brengen." Maar ze wil niet wachten tot al deze onderzoeken klaar zijn voordat de snelheid wordt verhoogd. "Ik ga niet wachten tot ik alles bestudeerd heb en een totaalplaatje heb."

De verkeersveiligheid is daarbij 'vanzelfsprekend' heel belangrijk, benadrukte de bewindsvrouw. Experts hebben al gewaarschuwd dat de hogere snelheid leidt tot meer verkeersdoden. "De ambitie om het aantal verkeersdoden verder omlaag te brengen, daar houden wij onverkort aan vast", aldus Schultz.


(Foto: Novum)