Burgemeester Helmond beveiligd na bedreiging

Burgemeester van Helmond Fons Jacobs wordt momenteel beveiligd. Hij wordt ernstig bedreigd, evenals een coffeeshop in zijn gemeente. Jacobs heeft persoonsbeveiliging gekregen en bij zijn woning wordt een bemande bewakingsunit geplaatst, zo meldt de gemeente woensdag.

Coffeeshop Carpe Diem aan de Noord-Koninginnewal is per direct voor tenminste vier maanden gesloten nadat ook hier bedreigingen waren binnengekomen. Dit jaar vonden er al twee aanslagen plaats op de coffeeshop. Bij een van de aanslagen werden twee handgranaten het pand ingegooid. Niemand raakte hierbij gewond. Politie en justitie nemen de bedreigingen aan het adres van de burgemeester en de coffeeshop 'zeer serieus'.

Dinsdag liet burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel weten dat de reeks geweldsincidenten van de afgelopen tijd in Eindhoven of rondom mensen uit deze stad te maken heeft met drugs en georganiseerde criminaliteit. Hij doelde hierbij op de beschieting van een woning aan de Boutenslaan in Eindhoven met een zwaar machinegeweer zondagavond.

Ook de 42-jarige Eindhovenaar die vorige week maandag verkoold in een uitgebrande auto in het Brabantse Esbeek werd gevonden en die bleek te zijn doodgeschoten, en de moord op een 28-jarige man uit Eindhoven twee weken geleden in de wijk Eckart zouden te maken hebben met drugs of georganiseerde criminaliteit. Of de situatie in het nabijgelegen Helmond verband houdt met de incidenten in Eindhoven is onduidelijk.