Poetin waarschuwt voor mislukken START

Als de Verenigde Staten niet overgaan tot ratificatie van het kernwapenverdrag met Rusland, het nieuwe START-verdrag, ziet Moskou zich genoodzaakt om zijn kernwapenarsenaal uit te breiden. Daar heeft de Russische premier Vladimir Poetin woensdag voor gewaarschuwd.

De twee landen werkten het verdrag eerder dit jaar uit, maar momenteel wacht het op de goedkeuring van de Amerikaanse Senaat. Veel Republikeinse senatoren lijken vooralsnog niet bereid het verdrag te ratificeren.

"We zullen daar op een of andere manier op moeten reageren", zei Poetin woensdag. Een van de mogelijkheden is het ontwikkelen van nieuwe nucleaire technologieën.

Een dag eerder waarschuwde de Russische president Dmitri Medvedev het Westen al voor een nieuwe wapenwedloop als de samenwerking bij de bouw van een raketschild in Europa mislukt. Rusland is door de NAVO gevraagd mee te werken aan het schild, maar lidstaten van het bondgenootschap zetten hun vraagtekens bij deze samenwerking.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft er bij leiders in het Congres op gehamerd dat ratificatie van het verdrag in het landsbelang is, maar veel Republikeinen denken dat de verdedigingsmogelijkheden van de VS erdoor zullen afnemen.


Poetin waarschuwt voor mislukken START (Foto: Novum)