Japans holografische WK 2022

Met de conservatieve FIFA aan de macht in het voetbal klikken technologie en voetbal nog niet echt met elkaar. Maar wie anders dan Japan zou daar verandering in kunnen brengen?

Wat ze in ieder geval gedaan hebben, is een duizelingwekkend futuristisch plan ingediend voor het WK van 2022. Japan strijdt met Qatar, Australië, Zuid-Korea en de VS om het voetbalkampioenschap en doet dat geheel in haar eigen stijl: met een plan dat sciencefiction tot werkelijkheid maakt. Kern van het plan is het uitzenden van holografische voetbalwedstrijden in stadions over de hele wereld.

Promotievideo's op de site van het WK-bid laten 'geesten op een voetbalveld' zien, waar het hele stadion naar zou moeten kijken. Wedstrijden zouden gefilmd worden door tweehonderd HD-camera's die tezamen een 'freeviewpoint' moeten scheppen en een beeld vanuit de speler mogelijk moeten maken - iets dat hiervoor alleen in videospellen gebeurde. Op de tribune kunnen fans dan door middel van headsets praten met fans over de hele wereld, terwijl een computerprogramma automatisch vertaalt.

"We denken dat het tijd is om de wereld wat terug te geven, en we beginnen met het leveren van de vreugde van voetbal aan de hele wereld," aldus Suminori Gokoh van het Japanse bid-comité. Mooie plannen, en we zijn wat gewend van Japan, maar de vraag is of de voorstellen haalbaar zijn. Prominente wetenschappers op het gebied van 3D-tv en holografie zijn sceptisch, maar niet afwijzend.

"Het 'freeviewpoint' is haalbaar, daar wordt hard aan gewerkt momenteel," stelt Phil Surman van de Universiteit van Leicester. "Maar de rest is behoorlijk speculatief." 3D-uitzendingen zonder bril zijn al wel mogelijk, mits de kijker een vast kijkpunt heeft. Maar bij voetbalwedstrijden is dat bij lange na niet het geval. Surman heeft geen idee hoe dit zou moeten worden opgelost op zo'n grote schaal. Nasser Peyghambarian van de Universiteit van Arizona, die onlangs slaagde in het creëren van bewegende holografische beelden is echter optimistischer. "De planning is agressief, maar er is tenminste ambitie. Maar ze stellen wel dingen voor die nog niet bestaan, en in twaalf jaar moeten worden gerealiseerd."