'Te weinig mankracht tegen drugscriminelen zuiden'

Het zuiden van het land heeft te weinig rechercheurs om de georganiseerde drugscriminaliteit te bestrijden. Dat zei hoogleraar strafrecht Cyriel Fijnaut woensdagochtend op Radio 1 in reactie op de recente drugsgerelateerde geweldsincidenten in Eindhoven.

Hij wijst erop dat Noord-Brabant en Limburg een ideale vestigingsplaats zijn voor criminelen. Ze zouden het risico dan namelijk in Nederland, België en Duitsland kunnen spreiden.

Burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel zei op de regionale zender E-tv dat hij minstens honderd extra agenten nodig heeft en het liefst driehonderd, waaronder vijftig rechercheurs. Hij wees er dinsdag al op dat de pakkans voor drugscriminelen klein is, terwijl de verdiensten groot zijn.

Een woning aan de Boutenslaan in Eindhoven werd zondagavond beschoten met een zwaar machinegeweer. Vorige week maandag werd een 42-jarige Eindhovenaar verkoold gevonden in een uitgebrande auto in Esbeek. Hij bleek te zijn doodgeschoten. Twee weken geleden werd een 28-jarige man uit de wijk Eindhovense Eckhart vermoord. Al die incidenten zouden te maken hebben met drugs of georganiseerde criminaliteit.


(Foto: Novum)