AZ toch in Categorie 1 KNVB-lijst

Voetbalbond KNVB heeft AZ toch ingedeeld in Categorie 1. De Alkmaarders moeten er hierdoor voor zorgen dat ze de begroting binnen drie jaar op orde hebben, anders kan er puntenaftrek volgen.

De Alkmaarders zelf melden in een persbericht dat ze het niet eens zijn met de categorie-indeling omdat ze voldoen aan alle eisen die voor Categorie 2 gelden. Dat AZ toch in Categorie 1 zit komt doordat de KNVB 1 juni als peildatum gebruikt. Pas na die datum is de club in rustiger vaarwater gekomen omdat de curator de aandelen overgedragen heeft en er enkele spelers verkocht zijn.

"AZ is hierover zeer teleurgesteld. Er is met succes een grote inspanning geleverd om te komen tot een sluitende begroting. Ervan uitgaande dat dit jaar net als vorig seizoen de transfergelden mochten worden meegenomen, is door middel van een groot aantal transfers de liquiditeitsbegroting volledig op orde gebracht," zo luidt de persverklaring.

"De beroepscommissie wijkt desalniettemin niet af van het formele standpunt van de licentiecommissie. AZ heeft daarmee alle beroepsmogelijkheden gevolgd om deze bijzondere situatie aan de orde te stellen. Van een gang naar de burgerrechter ziet AZ af. In plaats daarvan wordt ervoor gekozen om de situatie middels een persverklaring te verduidelijken en in de juiste context te plaatsen. AZ heeft de gang van zaken ervaren als een formele benadering, die aan derden moeilijk valt uit te leggen."