Oranjes veilen erfenis Juliana

Een deel van de erfenis van koningin Juliana gaat in maart onder de hamer. Koningin Beatrix en de prinsessen Margriet, Irene en Christina brengen tienduizend familiestukken naar de veiling. Die moeten anderhalf tot drie miljoen euro opbrengen. De opbrengst gaat naar vier goede doelen, schrijft De Telegraaf woensdag.

Niet eerder zou zo veel familiebezit van de Oranjes in de verkoop zijn gegaan. De verkoop van de collectie olifantjes van prins Bernhard valt hierbij volgens de krant in het niet.

Onder de te veilen stukken zijn onder meer glas- en zilverwerk, schilderijen en meubilair. De meeste spullen zijn afkomstig van Paleis Soestdijk. Het gaat om familiebezit van koning Willem I, II en III, koningin Emma en koningin Wilhelmina. De spullen zouden vooral in de verkoop gaan om de volgepakte paleiszolders op te ruimen.

Voordat de stukken naar veilinghuis Sotheby's gingen, is uitvoerig onderzocht of er nog behoefte aan was in historische collecties. Ook mochten de leden van de Koninklijke familie uitzoeken of er iets tussen zat waar ze interesse in hebben.