Vissen op paling mag weer

Vissen op paling mag weer. Dat was de afgelopen drie maanden verboden omdat de schieraal in deze periode naar zee trekt om te paaien. Om de aalstand te verbeteren had toenmalig minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) een visverbod ingevoerd.

Vorig jaar was het gedurende twee maanden verboden om op paling te vissen. Vanaf dit jaar is het verbod drie maanden van kracht. Het gaat al jaren slecht met de palingstand. Sommige supermarkten verkopen de vis inmiddels niet meer.

Tijdens het verbod mochten beroepsvissers nog wel op wolhandkrab vissen, maar alleen als ze aangepaste aalfuiken gebruikten zodat de paling kan ontsnappen. Sportvissers vangen doorgaans geen palingen. Als ze er tijdens het verbod toch een vangen, moeten ze die terugzetten.

In een onderzoek concludeerde een visstandbeheercommissie eerder dit jaar dat het mogelijk is om paling te blijven vissen zonder dat dit tot uitsterven leidt. Daarvoor moet per uitgezette glasaal minstens vijftien gram schieraal naar zee ontsnappen om te paaien.