Plannen tolwegen vallen niet goed

De beide plannen voor tolwegen die de VVD en PVV de afgelopen dagen presenteerden, vallen niet goed bij de oppositiepartijen. PvdA, SP, GroenLinks en CU vinden dat de VVD en PVV een draai hebben gemaakt. Voor de verkiezingen waren deze twee partijen nog tegen de kilometerheffing en nu worden voorstellen gedaan voor een tolbrug van Amsterdam naar Almere en een tolsnelweg van Amsterdam naar Rotterdam.

De SP voelt zich in de steek gelaten, zegt Kamerlid Bashir. De partij trok met VVD en PVV ten strijde tegen de filebestrijdingsplannen van toenmalig minister Eurlings. Tolwegen passen wat de SP betreft niet in dat plaatje. "De SP vindt dat als we wegen aanleggen dat die voor iedereen moeten zijn."

CU-Kamerlid Slob vindt dat de partijen het geldgebrek camoufleren door middels tolheffing de aanlegkosten terug te willen verdienen. "Hoe toll kunnen we het maken?", zegt Slob geërgerd. Het kabinet beloofde 500 miljoen euro extra voor wegen, maar deze voorstellen laten zien dat het een 'fopspeen' is, zegt PvdA-Kamerlid Dijksma. "Nu VVD en PVV bevangen lijken door de tolkoorts is het wellicht zinniger om te zoeken naar een eerlijker systeem van kilometerbeprijzing."

VVD en PVV blijven echter achter hun plannen staan. "Die extra snelweg A3 biedt mensen een keuze. Betaal ik een paar euro voor filevrij rijden of niet? Dat was bij die heffing niet het geval. Bovendien hoef je geen spionagekastje in de auto voor die tolweg."

"Als het aan de PvdA en GroenLinks had gelegen, waren bezitters van een simpele middenklasse-auto door die kilometerheffing tussen de 90 en 190 euro extra kwijt geweest per maand! De tolbrug naar Almere is van een totaal andere orde", aldus VVD'er Aptroot.