Medvedev: nieuwe wapenwedloop dreigt

Als Rusland en het Westen het niet eens worden over een gezamenlijk Europees raketschild kan dat resulteren in een nieuwe wapenwedloop. Daar heeft de Russische president Dmitri Medvedev dinsdag voor gewaarschuwd.

Eerder deze maand werd tijdens een NAVO-top in Lissabon een voorstel gedaan om samen met Rusland een raketschild te ontwikkelen in Europa. Vragen over wie het bevel moet voeren over dit schild zijn nog niet beantwoord.

"De komende tien jaar wachten ons de volgende alternatieven -we bereiken een overeenkomst over een raketschild en ontwikkelen een volledig gezamenlijk mechanisme of, als we geen constructieve overeenkomst bereiken, vangt een nieuwe fase in de wapenwedloop aan. En dan moeten we een besluit nemen over het uitwerken van nieuwe offensieve middelen", aldus Medvedev.

Voor het eind van het jaar bespreken gezanten uit Rusland en het Westen de kwestie van het aan elkaar koppelen van de defensiesystemen van Rusland en de NAVO en het vormen van een schild tegen raketten van schurkenstaten. Een rapport hierover moet in juli verschijnen.