Rutte mag niet naar de G20

De Franse president Sarkozy heeft premier Rutte in een gesprek niet uitgenodigd voor deelname aan G20-bijeenkomsten. Dat zei Rutte gisteravond na een ontmoeting in Parijs. De ontmoeting is onderdeel van een reeks kennismakingsgesprekken met Europese leiders. Vanaf deze maand is Frankrijk voorzitter van de G20. Onder premier Balkenende mocht Nederland wel een aantal keer aanschuiven bij een van de belangrijkste internationale economische overlegorganen.

"Er zijn geen harde toezeggingen over een plek aan tafel. Eerder is dat wel gelukt. Het zal later blijken of dit weer tot de mogelijkheden behoort," aldus Rutte. Nederland wordt wel 'zeer nauw betrokken' bij de voorbereiding van de G20-bijeenkomsten, zei de premier. "Bijvoorbeeld bij discussies over de onevenwichtigheden in het internationale monetaire stelsel en over grondstoffen."

Onder Balkenende werd Nederland - weliswaar informeel - wél uitgenodigd voor G20-toppen. Dit had niet alleen te maken met de grootte van de Nederlandse financiële sector, maar ook met de Nederlandse inzet in Uruzgan, waar zowel de VS als Frankrijk voorstander van waren.

Rutte en Sarkozy spraken daarnaast over immigratie. Nederland probeert in de EU meer speelruimte te verkrijgen voor aanscherping van het immigratiebeleid en ziet Frankrijk daarbij als bondgenoot. "Nederland en Frankrijk gaan in Europa nauw samenwerken op het gebied van migratie," verklaarde Rutte. "Wij hebben een ambitieuze agenda. Om dingen te bereiken in Brussel, heb je bondgenoten nodig. We hebben daarom afspraken gemaakt met Frankrijk en Duitsland om samen op te trekken."

Naast de immigratie stonden ook de uitgaven van de EU op de agenda. Tezamen met Groot-Brittannië blokkeert Nederland momenteel de Europese begroting van 2011, omdat het kabinet weigert het Europese Parlement meer inspraak te geven in de Europese begrotingen. "Frankrijk is ook nettobetaler in de EU. Ook bij de besprekingen over de begroting na 2013 zullen we gezamenlijk optrekken," aldus de premier. "Wij bezuinigen 18 miljard, de Fransen bezuinigen 100 miljard. Het kan niet zo zijn dat Brussel doorgaat met meer geld uitgeven."


Premier Mark Rutte mag niet naar de G20