Roma demonstreren om titel 'zigeuner'

Ongeveer honderd Roma zijn dinsdag in Roemenië de straat opgegaan om te protesteren tegen een voorstel voor het gebruik van de titel 'zigeuner' in overheidsdocumenten wanneer verwezen wordt naar hun etnische groep.

Volgens de Roemeense parlementariër Silviu Prigoana lijkt het woord 'Roma' te veel op 'Roemeen', waardoor verwarring kan ontstaan. De Roemeense Academie, een instituut dat de Roemeense cultuur bewaakt en onder andere verantwoordelijk is voor het belangrijkste woordenboek van Roemenië, is het hiermee eens en steunt het voorstel van Prigoana.

Roma-leider Nicolae Gheorghe zei echter dat het gebruik van 'zigeuner' leidt tot angst voor repressie. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden rond de 25 duizend Roma uit Roemenië gedeporteerd vanwege hun etniciteit. Gheorghe heeft opgeroepen tot internationale bemiddeling om de kwestie op te lossen.

Het woord 'zigeuner' heeft in Roemenië een negatieve bijklank. Discriminatie tegen de ongeveer anderhalf miljoen Roma in het land is wijdverbreid.