November was koud en somber

November was ondanks enkele zonnige dagen koud en somber vergeleken met andere jaren. Er waren vrij weinig zonuren en het was gemiddeld 5,9 graden, terwijl dat in andere jaren 6,2 graden is, meldt het KNMI. Wel werd er een klein warmterecord gemeten.

Op 4 november steeg het kwik in De Bilt namelijk naar 14,5 graden. In De Bilt werd in die maand niet eerder zo'n hoge temperatuur gemeten. In Gilze-Rijen werd het 17,3 graden. Zacht en koud weer wisselden elkaar in de eerste helft van de maand af.

De laagste temperatuur (-8,3 graden) werd op 27 november in Eelde gemeten. Gedurende vijf dagen bleef het in het noordoosten van het land ook overdag vriezen. De zuidelijke helft van het land kreeg de meeste regen te verduren. Rond 13 november viel in twee dagen tijd honderd millimeter, wat voor wateroverlast zorgde.

Even daarvoor, op 11 en 12 november, hield de enige herfststorm tot nu toe huis. Vooral de kustprovincies kregen het zwaar te verduren met windsnelheden tot honderd kilometer per uur. Maandag zorgde november nog voor een klap op de vuurpijl. Door sneeuw ontstond de langste avondspits ooit met een totale filelengte van ongeveer 880 kilometer.

Wat kou betreft was november vergelijkbaar met september en oktober, die ook aan de koude kant waren. Gemiddeld was het deze herfst 9,9 graden.


(Foto: Novum)