Zwervers Amsterdam verplicht naar binnen

Amsterdam heeft een noodverordening afgekondigd die daklozen verplicht bij opvangcentra te slapen. De maatregel is ingesteld vanwege het extreme winterweer en geldt voor een week. De meeste zwervers gaan overigens vrijwillig naar nachtopvang. Het gaat volgens de gemeente om een klein groepje dat weigert naar binnen te gaan.

Volgens burgemeester Eberhard van der Laan is het een taak van de gemeente om kwetsbare burgers te beschermen tegen de temperaturen die flink onder het vriespunt duiken. Straatslapers lopen, zeker in combinatie met de voorspelde ijskoude wind, het risico op onderkoeling, mogelijk zelfs met dodelijke afloop.

De gemeente opende eerder al extra opvangplaatsen voor daklozen. Afgelopen nacht waren naast de gebruikelijke honderdvijftig slaapplekken bij opvanghuizen nog eens 224 extra bedden bezet. Er wordt volgens de gemeente hard gewerkt om de capaciteit verder uit te breiden.

De maatregel geldt vanaf dinsdagavond. Het is dan niet toegestaan om tussen 23.00 uur en 07.00 uur buiten te slapen.

Vorig jaar werd de noodregeling voor een weekend ingesteld. Dat was toen later in het jaar, van negen tot en met elf januari.