FIFA onderneemt geen actie na beschuldigingen

De FIFA is niet van plan actie te ondernemen na de beschuldigingen in de BBC-documentaire Panorama. Volgens de wereldvoetbalbond gaat het om een oude zaak die door de Zwitserse rechtbank al uitgebreid is onderzocht. In tv-uitzending werden drie leden van het uitvoerend comité beschuldigd van het aannemen van smeergeld.

FIFA-leden Ricardo Teixeira, Nicolas Leoz en Issa Hayatou zouden miljoenen aan steekpenningen hebben opgestreken van marketingbedrijf ISL, dat daarmee de uitzendingrechten voor de WK's wilde behouden. In 2001 ging het Zwitserse bedrijf failliet, waarna justitie een onderzoek instelde.

"De zaak is onderzocht door de bevoegde instanties. Geen van onze officials is vervolgens in staat van beschuldiging gesteld of vervolgd", meldt de FIFA in een persverklaring. "Het onderzoek en de zaak zijn definitief gesloten."

Voor Hayatou lijkt de kwestie nog wel een staartje te krijgen. Het IOC heeft een onderzoek ingesteld naar de Kameroener, die behalve vicepresident van de FIFA ook bestuurslid is van het Internationaal Olympisch Comité. Hayatou is een van de 22 FIFA-leden die donderdag beslist over de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022.