Groei bijstandsuitkeringen vlakt af

De groei in het aantal bijstandsuitkeringen is de afgelopen maanden afgevlakt. Er kwamen in het derde kwartaal duizend uitkeringen bij, waardoor nu in totaal 301 duizend mensen in de bijstand zitten. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het tweede kwartaal kwamen er nog achtduizend uitkeringen bij.

Het aantal bijstandsuitkeringen dat aan mannen wordt verstrekt, is voor het eerst sinds het begin van de economische crisis, eind 2008, afgenomen Vooral jonge mannen profiteren volgens het CBS van de herstellende arbeidsmarkt. Het aantal mannen tot 27 jaar in de bijstand daalde met 6 procent.

Het aantal bijstandsuitkeringen is sinds oktober 2008 met 15 procent gestegen. In de gemeenten tot honderdduizend inwoners is de stijging sterker (19 procent) dan in de grotere steden (11 procent). Bij de grotere gemeenten was de stijging het grootst in Emmen (37 procent) en Almere (29 procent). Van de vier grote gemeenten was de stijging in Rotterdam (6 procent) het laagst.