VS begint klopjacht WikiLeaks

Justitie in de Verenigde Staten is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar het lekken van vertrouwelijke overheidsdocumenten naar de klokkenluiderwebsite WikiLeaks.

Dit heeft minister van Justitie Eric Holder maandag gezegd. Volgens de bewindsman wordt een ieder wiens verantwoordelijkheid komt vast te staan, strafrechtelijk vervolgd.

Clinton: Openbaring WikiLeaks aanval op de wereld
De openbaarmaking van honderdduizenden vertrouwelijke diplomatieke stukken is volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton niet alleen een aanval op de Verenigde Staten, maar op de gehele internationale gemeenschap.

In haar eerste publieke reactie op de publicatie in het weekeinde, zei Clinton maandag dat de klokkenluiderswebsite WikiLeaks onwettig heeft gehandeld door het materiaal op internet te zetten. Ze zei dat de regering degenen die voor het lek verantwoordelijk zijn 'agressief achternazit'.

Clinton zei dat de publicatie het vertrouwen tussen landen aantast. Niettemin zei zij 'vol vertrouwen' te zijn dat de partnerschappen die de VS hebben gesloten wel tegen een stootje kunnen.


VS begint klopjacht WikiLeaks (Foto: Novum)