Ministers studeerden zelf lang en goedkoop

Meerdere bewindslieden van het kabinet dat langer doorstuderen wil beperken, deden zelf ook langer over hun studie. Premier Mark Rutte (VVD) en staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) studeerden zeven jaar en vicepremier Maxime Verhagen (CDA) had zelfs elf jaar nodig voor zijn studie, meldt de Landelijke Studentenvakbond (LSVB) in De Telegraaf.

Het kabinet wil het collegegeld van studenten die een jaar langer studeren met drieduizend euro verhogen. Ook wordt hun OV-kaart afgenomen. Dat geldt ook voor studenten met een beperking, studenten die een programma in het buitenland volgen en studenten die een verkeerde studiekeuze maken.

Volgens berekeningen van de LSVb betaalde minister Verhagen vierduizend euro voor zijn studie terwijl hij met de 'langstudeerdersboete' 37.000 euro kwijt zou zijn geweest. Premier Rutte betaalde destijds zesduizend euro, maar zou nu zo'n 18.000 euro hebben moeten betalen.

In Den Haag vindt maandagmiddag een demonstratie plaats tegen de plannen om langer studeren duurder te maken. SP-Kamerlid Jasper van Dijk organiseerde de betoging in aanloop naar een Kamerdebat over het onderwerp om 14.00 uur.