Moderne man betere bakker dan klusser

Als je je vriendin gelukkig wilt maken, kun je beter een taart gaan bakken dan de band van haar fiets lappen. De moderne man bakt nog maar weinig van 'typische mannenklussen', maar blijkt wel goed te zijn in de keuken. Dit is gebleken uit een Australisch onderzoek.

Volgens onderzoeker Mark McCrindle ontdekt de moderne man zijn innerlijke keukenprins. "Wat we zien is niet zozeer een daling in de vaardigheden van de mannen", verklaart McCrindle. "We zien eerder een verandering in de gezinsdynamiek als gevolg van het feit dat beide ouders fulltime banen hebben."

"Hoewel vaardigheden zoals houtbewerking en montageklussen op hun retour zijn", gaat de onderzoeker verder, "pikken mannen nieuwe talenten op. Voorbeelden zijn koken, strijken en een grotere rol spelen in de opvoeding van de kinderen."

Vaardigheden die weinig mannen tegenwoordig nog beheersen zijn dingen als het leggen van een platte knoop en het bouwen van een boomhut. Ruim de helft van de 216 ondervraagden is van mening dat mannen jonger dan dertig jaar minder handig zijn dan hun tegenhangers twintig jaar geleden. Bijna de helft van de heren geeft toe geen band te kunnen plakken of een lekkende kraan te repareren, terwijl een derde denkt geen vuurtje te kunnen stoken of een plank op te hangen.

Als het echter gaat om het huishouden, dan zijn mannen veel meer betrokken dan vroeger. Een derde van de mannen kan tegenwoordig veel beter een luier verschonen, terwijl driekwart van de mannen denkt dat hij een goede hulp is tijdens het koken, boodschappen doen of de kinderen wassen. Twee derde van de mannen denkt zelfs dat hij beter meehelpt bij het winkelen, een wasje draaien en de kinderen voorlezen dan twintig jaar geleden.


De moderne man helpt zijn vrouw zelfs met seksspeeltjes...