ADO-supporters gearresteerd voor wapenbezit

De politie heeft zondag dertien mensen gearresteerd na een actie van ADO-supporters op de A13. Acht arrestanten werden aangehouden, onder meer wegens wapenbezit.

Het ging onder andere om ploertendoders en zogenoemde goedendags, knotsen met stalen punten aan het eind. Ook maakte de politie processen-verbaal op wegens dronken rijden, het niet hebben van identificatiepapieren en het in het gevaar brengen van het verkeer.

De actie van de supporters, volgens directeur Dick Vierling van ADO Den Haag een 'ludieke actie', begon rond elf uur zondagochtend. Vijftig à tachtig auto’s blokkeerden de A13 ter hoogte van de afslag Delft-Zuid in de richting van Rotterdam. Ze deden dat uit protest tegen het besluit van burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam dat slechts een beperkt aantal ADO-aanhangers naar de wedstrijd tegen Feyenoord in de Kuip mocht komen.

De ME greep in en sloot de A13 gedeeltelijk af. Daarachter ontstond een lange file, die rond twaalf uur op zijn langst was (8 kilometer).

Volgens Vierling 'wilden de jongens tot de stadsgrens van Rotterdam rijden en daarna omkeren', aldus Vierling. Ze wilden hun ongenoegen kenbaar maken over de beslissing van Aboutaleb. Volgens Vierling is de actie naar zijn weten 'in goede orde verlopen'.

Uit protest is zondag geen enkele supporter van ADO Den Haag naar de wedstrijd gegaan, meldt Vierling. Het hele vak in de Kuip dat was bedoeld voor de Haagse voetbalfans was leeg. Er waren rond het vak wel spandoeken opgehangen door Feyenoord-fans. Hierop staat onder meer te lezen 'Twee clubs, twee vakken’ en 'Een wedstrijd vol traditie en eer is niet meer’.

ADO-supporters gearresteerd voor wapenbezit
ADO-supporters gearresteerd voor wapenbezit (Foto: ANP)