China wil spoedberaad Korea

China heeft zondag spoedberaad aangekondigd over Noord-Korea. Vertegenwoordigers van Noord- en Zuid-Korea, China, de Verenigde Staten, Rusland en Japan zouden begin december in Beijing bijeen moeten komen voor een gedachtewisseling 'over belangrijke punten van zorg', zei de Chinese gezant Wu Dawei. Hij benadrukte dat recentelijk op het Koreaanse schiereiland 'een reeks gecompliceerde factoren' naar voren is gekomen.

De oproep van Wu is de meest publieke diplomatieke interventie van China sinds bondgenoot Noord-Korea vorige week een artilleriebeschieting uitvoerde op het Zuid-Koreaanse eiland Yeongpyeong, waardoor de spanningen op het Koreaanse schiereiland verder zijn opgelopen. De Verenigde Staten willen dat China zijn invloed op Noord-Korea aanwendt om de crisis te helpen bezweren. Om de druk op te voeren neemt een Amerikaans vliegdekschip deel aan vlootoefeningen met Zuid-Korea in de Gele Zee.

Een hoge Chinese gezant sprak zondag in Seoul met de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak, terwijl minister van Buitenlandse Zaken Yang Jiechi telefonisch overleg voerde met zijn Amerikaanse ambtgenoot Hillary Clinton.

China hoopt spoedig de internationale nucleaire ontwapeningsgesprekken met Noord-Korea te hervatten. Het zeslandenoverleg heeft de afgelopen twee jaar vrijwel stilgelegen. In die periode testte Noord-Korea een langeafstandsraket en bracht het voor de tweede keer een kernlading tot ontploffing. De Amerikaanse regering betwijfelt hierdoor of Noord-Korea daadwerkelijk in ontwapening geïnteresseerd is. Ook Zuid-Korea heeft meer afstand tot het noorden genomen, vooral sinds het tot zinken brengen van een Zuid-Koreaans marinekortvet eerder dit jaar. Zuid-Korea stelt dat het schip door Noord-Korea werd getorpedeerd, wat Noord-Korea ontkent.

De door China voorgestelde spoedzitting zou een ruimer thema beslaan dan alleen de nucleaire programma's van Noord-Korea, zoals tot nog toe. De overleggroep zou zich daarmee kunnen ontwikkelen tot een veiligheidsforum voor Noordoost-Azië, zoals sommige deelnemers hebben bepleit.