Verhagen: voorkeur voor huidig kabinet

Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) verkiest het huidige kabinet dat gedoogsteun krijgt van de PVV boven het vorige kabinet dat bestond uit zijn partij, de PvdA en de ChristenUnie. Dat zei Verhagen zaterdag tijdens het congres van zijn partij in Utrecht. De CDA-minister kijkt niet terug 'met wrok' op het vorige kabinet, dat begin dit jaar viel over een conflict met de PvdA over de militaire aanwezigheid in Afghanistan.

Verhagen speelde daarbij als minister van Buitenlandse Zaken een sleutelrol. "Maar als ik eerlijk ben en de twee kabinetten met elkaar vergelijk, verkies ik het huidige kabinet." Het CDA geeft de PvdA nog steeds de schuld van de val van het kabinet. Voor de val liep de samenwerking tussen beide partijen ook al moeilijk. "In dit kabinet wordt de regeringsverantwoordelijkheid samen gedragen", benadrukte Verhagen. "Die sfeer van collegialiteit spreekt me aan."

Niettemin deelde Verhagen een kleine plaagstoot uit aan PVV-leider Geert Wilders. Diens partij ligt de afgelopen weken onder vuur vanwege Kamerleden die een strafrechtelijk verleden blijken te hebben. Ook verwees de PVV-fractie deze week voorstellen van Hero Brinkman voor meer democratisering in de partij naar de prullenbak.

"Wat hebben wij het als CDA toch goed voor elkaar", hield Verhagen zijn gehoor voor. "Wij zijn een partij waar je lid van kunt worden. Wij zijn een partij waar we het samen willen doen."