Begeleid autorijden vanaf 17 jaar in Duitsland

Duitsers mogen vanaf volgend jaar al op hun 17e hun rijbewijs halen. Ze mogen dan onder begeleiding van een ervaren automobilist een auto besturen.

In Duitsland is sinds 2004 een proef met 'begeleid autorijden' voor 17-jarigen gehouden. De resultaten waren zo bemoedigend, dat besloten is dit permanent mogelijk te maken. Jongeren kunnen vanaf 16,5 rijles nemen en op hun 17e rijexamen doen. Als ze dat halen mogen ze vanaf hun 17e verjaardag achter het stuur, mits iemand van 30 jaar of ouder ernaast zit. Deze begeleider moet zelf minstens vijf jaar rijervaring hebben en niet meer dan drie strafpunten op het rijbewijs. De begeleider moet ook formeel als zodanig staan ingeschreven; iemand mag niet spontaan naast een beginneling in de auto gaan zitten.

Een 17-jarige die alleen achter het stuur wordt betrapt, moet zijn rijbewijs inleveren. Daarbovenop komt dan een boete en een verlengde proeftijd. Om het rijbewijs terug te krijgen moet opnieuw examen worden afgelegd.

Begeleid autorijden voor 17-jarigen werd in 2004 bij wijze van proef ingevoerd in Nedersaksen. De proef werd later uitgebreid en loopt eind december af. Volgens de regering is het aantal verkeersongelukken afgenomen en is de verkeersveiligheid duidelijk verbeterd.