Zelfde officieren in proces-Wilders

De officieren van justitie in de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders hoeven niet te worden vervangen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag bepaald.

Het Openbaar Ministerie is 'een en ondeelbaar', voerde de rechter aan als motivatie. Dit betekent dat het er niet toe doet welke officier een zaak behandelt. De rechter heeft ook een aantal andere eisen afgewezen.

De Stichting Landelijk Beraad Marokkanen en een aantal mensen die zich benadeeld voelen door Wilders hadden een kort geding tegen de staat aangespannen. Deze eisers hadden er eerder voor gezorgd dat het gerechtshof Amsterdam het OM opdracht gaf Wilders alsnog te vervolgen, maar zijn niet tevreden over de manier waarop het OM de zaak aanpakt.

De twee behandelende officieren van justitie eisten vorige maand vrijspraak voor belediging van moslims en aanzetten tot haat en discriminatie. Doordat een verzoek van Wilders tot wraking van de drie leden van de Amsterdamse rechtbank werd toegewezen, moet het strafproces opnieuw worden gevoerd, met nieuwe rechters. Een regiezitting staat gepland voor 7 februari.


(Foto: Novum)