Meer hiv-gevallen in Oost-Europa en Centraal-Azië

De toename van het aantal hiv-geïnfecteerden in Oost-Europa en Centraal-Azië, een verdrievoudiging in de afgelopen negen jaar, is zeer verontrustend. Dat heeft het hoofd van UNAIDS, de aidsorganisatie van de Verenigde Naties, woensdag gezegd.

De VN schat dat in 2009 in deze regio 1,4 miljoen hiv-geïnfecteerde mensen woonden, bijna drie keer zoveel als in 2000. Bijna 90 procent van deze mensen woont in Rusland of Oekraïne. Vorig jaar overleden in de regio 76.000 mensen aan de gevolgen van aids, tegen achttienduizend in 2001.

Uit een dinsdag gepubliceerd rapport van UNAIDS blijkt dat de wereldwijde aidsepidemie is afgenomen, het afgelopen decennium is het aantal hiv-infecties met 20 procent gedaald. Toch komen er iedere dag zevenduizend nieuwe gevallen bij. Bovendien wachten nog altijd tien miljoen mensen op medicijnen, tweemaal zoveel als het aantal mensen dat momenteel behandeld wordt.

De toename in Oost-Europa is grotendeels te wijten aan preventiemaatregelen die niet werken en het feit dat slechts zo'n 30 procent van de bevolking in de regio toegang heeft tot dergelijke preventieprogramma's.