Dorp India verbiedt mobiele telefoon voor meisjes

Een dorp in het noorden van India verbiedt ongetrouwde vrouwen een mobiele telefoon te gebruiken uit angst dat ze verboden huwelijken aangaan. Dergelijke huwelijken worden er vaak bestraft met de dood.

De dorpsraad van Lank besloot onlangs dat ongetrouwde jongens wel mobiele telefoons mogen gebruiken, zij het alleen onder ouderlijk toezicht. Lokale vrouwenbewegingen noemen de maatregel een achteruitgang en oneerlijk. Ze zijn van mening dat het bovendien een nadeel voor meisjes zou kunnen betekenen op andere vlakken.

Huwelijken tussen leden van dezelfde clan zijn in sommige delen van het noorden van India voor hindoes verboden. In conservatieve plattelandsgebieden komt soms eerwraak voor als deze taboes geschonden worden. In sommige gevallen geven dorpsraden zelf opdracht tot de straf, hoewel de politie vaak tussenbeide komt.

De dorpsraad van Lank vreesde dat jonge mannen en vrouwen elkaar stiekem zouden bellen om er samen vandoor te gaan. Vorige maand vluchtten in het district Muzaffarnagar, waar ook Lank gelegen is, 34 stellen. Onder die stellen vonden de afgelopen maand acht eermoorden plaats, aldus de politie. "Drie meisjes zijn onthoofd door mannelijke leden van hun familie nadat ze ervandoor waren gegaan met jongens van dezelfde clan", aldus een politieagent.

Het probleem is relatief nieuw voor de Indiase regio waar de meeste huwelijken nog steeds door de ouders worden gearrangeerd. Soms zien bruid en bruidegom elkaar pas op hun bruiloft voor het eerst. Maar jonge mensen ontmoeten elkaar steeds gemakkelijker nu meer meisjes naar school gaan, vrouwen buitenshuis werken en er een betere toegang is tot internet. Op televisie kijken ze bovendien vaker naar westerse programma's die de nadruk leggen op onafhankelijkheid en individualisme.