Verzoek Molukkers afgewezen

De Indonesische oud-minister van Buitenlandse Zaken Hassan Wirajuda wordt tijdens een bezoek aan Nederland niet opgepakt en vervolgd. De rechtbank in Den Haag heeft woensdag een verzoek daartoe van de Zuid-Molukse regering in ballingschap (RMS) afgewezen. De motivering voor het besluit wordt volgende week bekendgemaakt.

Wirajuda gaf dinsdag een toespraak in Den Haag en had woensdag een gesprek met minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA). Volgens de Molukkers is Wirajuda schuldig aan mensenrechtenschendingen.

Indonesië zou bijna honderd mensen die vreedzaam hebben gestreden voor een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken hebben opgesloten en gefolterd. De RMS wil degenen die hier verantwoordelijk voor zouden zijn vervolgen.

Eerder spande de RMS een soortgelijk kort geding aan tegen de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono. Hierdoor zegde hij op het laatste moment een bezoek aan Nederland af. Hij liet weten zich beledigd te voelen door de aanklacht.

Het verzoek om Yudhoyono aan te houden werd afgewezen omdat hij als bewindspersoon onschendbaar is. De Molukkers wezen er bij Wirajuda op dat hij geen bewindspersoon meer is.