'Ronald P. krijgt geen kans op eerlijk proces'

De behandeling van de Puttense moordzaak verloopt niet eerlijk en daarom moeten de rechters worden vervangen. Dat zei advocaat Ruud van Boom van hoofdverdachte Ronald P. woensdag tijdens een zitting van de wrakingskamer van het hof in Arnhem, dat zich over de vraag om nieuwe rechters buigt.

Van Boom vindt het onder meer onterecht dat het hof besloot een getuige, die een voor P. belastende verklaring zou hebben afgelegd, toch te horen. De getuige, medegedetineerde Rob van H., zei in De Telegraaf dat P. tegenover hem meer moorden heeft bekend. Van Boom wilde uitstel van het getuigenverhoor omdat hij nog geen gelegenheid gehad zou hebben de voor P. belastende verklaring met zijn cliënt door te nemen. Daarnaast vindt de advocaat het onbegrijpelijk dat het hof besloten heeft een aantal andere getuigen juist niet te horen.

Van Boom stelt ook dat de voorzitter van het hof regelmatig 'ongenuanceerde conclusies trekt' over zijn cliënt. De voorzitter heeft zich volgens de advocaat tijdens een eerdere zitting onder meer onterecht afgevraagd of Christel Ambrosius wel tot de vriendenkring van P. zou hebben kunnen behoren. Andere vriendinnen van P. hadden immers een totaal andere achtergrond. Van Boom vindt deze manier van ondervragen van zijn cliënt ongenuanceerd. Ook blijkt daaruit volgens hem een vooringenomenheid van de voorzitter.

Ook stelt Van Boom dat de griffier herhaaldelijk onjuist verslag heeft gelegd van verschillende zittingen. De advocaat begrijpt bovendien niet waarom de rechters niet toestaan dat er geluidsopnamen van de zittingen worden gemaakt. "Het gaat mij er om dat we daarmee discussie achteraf kunnen voorkomen", aldus Van Boom.

De advocaat beklaagt zich er ook over dat hij niet kan beschikken over alle oude stukken in de Puttense moordzaak. In die oude stukken komen onder meer Wilco Viets en Herman du Bois voor. De twee mannen uit Putten hebben jarenlang ten onrechte vastgezeten voor het verkrachten en vermoorden van de 23-jarige Christel Ambrosius. De stewardess werd op 9 januari 1994 dood en verkracht aangetroffen in de woning van haar oma in de buurt van Putten.

De wrakingskamer in Arnhem komt om 15.00 uur weer bijeen. Dan wordt bekend of er een beslissing wordt genomen in het wrakingsverzoek. De rechters hebben laten weten mogelijk meer tijd nodig te hebben om over de zaak te beslissen.