'Werknemers vleessector lopen grote risico's'

Werknemers van slachterijen en vleesverwerkende bedrijven lopen dagelijks grote risico's op de werkvloer. Medewerkers werken aan de lopende band met vlijmscherpe messen en in hun buurt staan enorme zaag- en mengmachines. In de vleessector zijn de gevaarlijkste werkvloeren van Nederland te vinden, meldt het televisieprogramma Nieuwsuur dinsdag.

Dit jaar overleden al twee mensen die werkten in de vleessector. Een medewerker stikte in een koelcel, een andere raakte bekneld in een machine tijdens onderhoudswerkzaamheden en bezweek aan de verwondingen. In de grote slachterijen werken volgens Nieuwsuur bijna uitsluitend buitenlandse uitzendkrachten, vooral Polen.

Het programma sprak met tientallen medewerkers, die uit angst voor represailles anoniem willen blijven. Een van de medewerkers vertelt dat een collega was gevallen door een gladde vloer. De werknemer brak zijn schouder op meerdere plekken, maar aan de vloer zou niets zijn veranderd.

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) stelt in een reactie dat de branche zich niet herkent in het geschetste beeld. "De Nederlandse vleesindustrie is zich bewust van risico's die het werken in slachterijen en vleesverwerkende bedrijven met zich meebrengt. De branche verricht voortdurend inspanningen op dat vlak en werkt er hard aan om de bewustwording verder te vergroten en het aandachtsgebied van goede arbeidsomstandigheden in de bedrijfsvoering stevig in te bedden."

Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt volgens de COV dat de situatie van werknemers vorig jaar is verbeterd. Ook zouden bedrijven de regels minder vaak overtreden.