Geen luchtballon meer voor CDA

Het CDA zet in de toekomst geen luchtballonnen met het portret van de lijsttrekker meer in bij een verkiezingscampagne. Het partijbestuur schaart zich achter een pleidooi van deze strekking van de CDA-jongerenafdeling, het CDJA.

De afgelopen jaren heeft het CDA veel te veel geld uitgegeven aan campagnegadgets, vindt het CDJA. Zo liet de partij vorig jaar een luchtballon maken met daarop de beeltenis van toenmalig partijleider Jan Peter Balkenende. Ook waren er poetsdoekjes voor smartphones met het portret van Balkenende.

De meeste kiezers baseren hun keuze echter niet op 'gadgets of ander uiterlijk vertoon', staat in een resolutie van het CDJA die zaterdag op het CDA-partijcongres in Utrecht zal worden besproken. Het partijbestuur heeft het stuk voorzien van een positief advies, waardoor de kans groot is dat het congres ermee zal instemmen.

Het CDJA vindt ook dat het CDA te veel kiezersonderzoek laat doen. Dat heeft geleid tot een 'anti-campagne gericht op andere partijen in plaats van het uitdragen van een eigen, positieve boodschap', stellen de CDA-jongeren. Bij de laatste Kamerverkiezingen verloor het CDA de helft van het aantal zetels.