Geen nieuwe rechter in kort geding RMS

Het kort geding dat de Zuid-Molukse regering in ballingschap (RMS) heeft aangespannen om de Indonesische oud-minister van Buitenlandse Zaken Hassan Wirajuda opgepakt te krijgen, blijft in handen van dezelfde rechter. De wrakingskamer van de Haagse rechtbank heeft het wrakingsverzoek van de RMS afgewezen, meldt een voorlichter van de rechtbank.

De landsadvocaat die namens de Nederlandse staat optreedt, wilde volgens de RMS dat het kort geding maandag zou plaatsvinden en dat direct uitspraak werd gedaan. Wirajuda houdt dinsdag een toespraak in Den Haag. Als de behandeling samen was gevallen met de lezing van Wirajuda, zouden de betrekkingen tussen Nederland en Indonesië schade kunnen oplopen, zo zou de landsadvocaat hebben betoogd.

De rechter kwam tegemoet aan het verzoek van de landsadvocaat en zou daarmee in de ogen van de Molukkers de schijn hebben gewekt bevooroordeeld te zijn. De wrakingskamer ging hier dinsdag niet in mee. Volgens de wrakingskamer heeft de rechter voldoende rekening gehouden met de wensen van zowel de RMS als de staat. De behandeling van het kort geding is om 15.00 uur voortgezet.

Volgens de Molukkers is Wirajuda schuldig aan mensenrechtenschendingen. In diverse gevangenissen op de Molukken en in Indonesië zitten volgens de RMS bijna honderd mensen vast die vreedzaam hebben gestreden voor een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken. Deze politieke gevangenen zouden zijn gefolterd. De RMS eist in het kort geding dat Nederland de Indonesische oud-minister oppakt en vervolgt.