Dalai Lama wil politieke functies opgeven

De Dalai Lama wil de politieke leiding over de Tibetaanse regering in ballingschap volgend jaar opgeven. Hij blijft de geestelijk leider van de Tibetanen. Dat is een rol die hij niet wil en ook niet kan opgeven. Dit heeft zijn naaste medewerker Tenzin Taklha dinsdag gezegd.

De Tibetaanse regering in ballingschap zetelt in het Noord-Indiase Dharamshala. De 75-jarige Dalai Lama ontvluchtte met zijn medestanders Tibet in 1959 na een mislukte opstand tegen de Chinese onderdrukking. De met de Nobelprijs voor de vrede onderscheiden geestelijk leider fungeerde tot dusverre ook als 'regeringsleider'.

De afgelopen jaren heeft de Dalai Lama zijn actieve rol in de regering willen verminderen. Sinds de verkiezing in 2001 van een Tibetaanse premier in ballingschap beschouwt de Dalai Lama zich als semigepensioneerd. "De Dalai Lama heeft de Tibetanen geadviseerd verantwoordelijkheden op zich te nemen alsof hij er niet meer is", zei Taklha.

De Dalai Lama wil taken zoals het toespreken van het parlement en het ondertekenen van resoluties opgeven. Naar verwachting wordt de kwestie besproken tijdens de eerstvolgende zitting van het parlement in maart. Als de leden instemmen met zijn verzoek, neemt de Dalai Lama binnen zes maanden afstand van deze verplichtingen, aldus Taklha.


De Dalai Lama (Foto: Novum)