RMS wraakt rechter in geding om oud-minister

De Zuid-Molukse regering in ballingschap (RMS) heeft de rechter in het kort geding rond de Indonesische oud-minister van Buitenlandse Zaken Hassan Wirajuda gewraakt. De rechter heeft in de ogen van de RMS de schijn gewekt bevooroordeeld te zijn, meldt de Zuid-Molukse regering in ballingschap. De rechtbank in Den Haag was maandagavond niet meer bereikbaar.

De RMS eist in het kort geding dat de Nederlandse staat de opdracht krijgt de Indonesische oud-minister op te pakken en te vervolgen. Wirajuda houdt dinsdag een toespraak in Den Haag. Volgens de Molukkers is hij schuldig aan mensenrechtenschendingen. In diverse gevangenissen op de Molukken en in Indonesië zitten volgens de RMS bijna honderd mensen vast die vreedzaam hebben gestreden voor een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken. Deze politieke gevangenen zouden zijn gefolterd.

De landsadvocaat die namens de Nederlandse staat optreedt, eiste volgens de RMS dat het kort geding maandag zou plaatsvinden en dat direct uitspraak zou worden gedaan. Als de behandeling samen had gevallen met de lezing van Wirajuda, zouden de betrekkingen tussen Nederland en Indonesië schade kunnen oplopen, zo zou de landsadvocaat hebben betoogd.

De rechter kwam volgens de RMS tegemoet aan het verzoek van de landsadvocaat en heeft daarmee in de ogen van de Molukkers de schijn gewekt bevooroordeeld te zijn. RMS stelt dat de wrakingskamer, die beslist of een andere rechter zich moet buigen over de zaak, waarschijnlijk dinsdag bijeenkomt om het wrakingsverzoek te beoordelen.