De Xbox 360 is jarig

De Xbox 360 is jarig! De populaire gameconsole is vijf jaar geleden gelanceerd in Amerika en kwam negen dagen later bij ons uit. In deze vijf jaar is er behoorlijk wat gebeurd op deze gameconsole, van het begin van de 'Next-gen' tot aan Kinect die pas een paar weekjes oud is.

De Xbox 360 had een relatief lastige start, ondanks dat het een jaar lang de enige next-gen console was. Er waren leverproblemen waardoor hij maandenlang vrijwel niet te verkrijgen was. De leverproblemen waren echter niet het grootste probleem van de Xbox 360, dat waren de slechte verhalen over krassen en de beruchte Red Ring of Death. Talloze 360-gebruikers kregen te kampen met een kapotte 360 en in het begin was Microsoft nogal laconiek (things break). Uiteindelijk zagen ze de fout toch in en ging de garantie naar drie jaar.

De slechte hardware weerhield overigens de echte gamer niet van het massaal kopen van games. Tot op heden is de Xbox 360 de console met veruit de meeste games per console. In 2008 lag dit cijfer op 7.5 tegenover 3.8 (PS3) en 3.5 (Wii). Met toppers als Gears of War, Kameo, Project Gotham Racing, Forza, Dead Rising, Crackdown, Mass Effect, Lost Odyssey en natuurlijk Halo was er weinig dat Microsoft kon gebeuren. Het Xbox Live-systeem om online te gamen kende ook geen competitie en via Xbox Live Arcade zijn er tientallen kleinere games te downloaden voor ongeveer een tientje. Hier heb je toppers als Geometry Wars, Shadow Complex, Catan, Uno en Peggle. Inmiddels zijn PS3 en Wii flink gegroeid en zijn alle drie de consoles wel de moeite waard met hun eigen toptitels.

In 2008 kreeg het Dashboard een compleet nieuw uiterlijk. Van statische tabbladen gingen we nu naar een meer dynamischer uiterlijk met Avatars en meer kanalen. In november van dit jaar is het dashboard weer een klein beetje vernieuwd, dit dankzij de komst van Kinect en de nieuwe Xbox 360 Slim.

Microsofts eerst volgende grote game die uitkomt zal Gears of War 3 zijn, voor de rest kunnen wij veel nieuws en nieuwe games voor Kinect verwachten en wellicht nog meer. Ondanks dat een console meestal een levenscyclus van vijf jaar heeft is het duidelijk dat dit bij de Xbox 360 niet het geval is, de console heeft een frisse doorstart gemaakt voor de wat meer casual-gamers en volgens de heren van Microsoft zullen de Hardcore gamers ook niet worden overgeslagen. 

Binnenkort verschijnen op FOK!Games de reviews van de launchgames van Kinect, dus hou de site in de gaten om te kijken of Microsofts keuze voor hun nieuwe accessoire een goede was.

Xbox 360

De allereerste Xbox 360!