Spoeddebat over WK voetbal

GroenLinks en de PvdA willen een spoeddebat met minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) over het WK voetbal dat Nederland met België wil organiseren. Aanleiding is een stuk in NRC Handelsblad zaterdag, waarin staat dat de Tweede Kamer onjuist is ingelicht over de baten van een eventueel WK voetbal in Nederland.

Groenlinks-Kamerlid Jesse Klaver stelt dat 'het zaakje stinkt'. "Dit is al het zoveelste akkefietje rond deze kwestie." De PvdA en GroenLinks hebben samen voldoende zetels in de Tweede Kamer om ervoor te zorgen dat het spoeddebat er komt.

In het stuk in de krant staat dat toenmalig minister van Sport Ab Klink over de opbrengsten van een eventueel WK voetbal in Nederland verwees naar de baten voor Duitsland toen het WK daar werd gehouden. De rooskleurige cijfers zouden echter niet van de Duitse overheid maar uit een omstreden rapport komen.

Klink vertelde de Kamer dat het WK in 2006 Duitsland 'alleen al aan belastingen een bedrag van 1,2 miljard euro heeft opgeleverd'. De Duitse overheid zou dat hebben berekend, maar een woordvoerder zegt in de krant van niets te weten. Het ministerie erkent dat er een fout is gemaakt met de bronverwijzing. De cijfers kwamen uit 'een Duits wetenschappelijk rapport'. Dit rapport is deels betaald door de Duitse voetbalbond DFB en is omstreden.

De fout lijkt te komen uit een tekst van de KNVB. Tijdens een vergadering met Klink en burgemeesters van de speelsteden zei de voetbalbond dat 'een rapport van de Duitse overheid van 6 december 2006 over het WK meldt dat de overheid 1,2 miljard aan belastingen heeft ontvangen', blijkt uit interne stukken. Die fout is door het ministerie overgenomen en gepresenteerd als feit.

Ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport lieten, mede door de lobby van de KNVB, een kosten-batenanalyse maken over een mogelijk WK. Toen daar een negatieve balans uit bleek werd een second opinion besteld, die positiever was. Deze informatie kwam terecht in een brief van Klink aan de Kamer.