Premium benzines niet goedkoper en schoner

Zogenoemde premium benzines zijn helemaal niet goedkoper en minder vervuilend. Dat meldt het televisieprogramma Kassa zaterdag, dat de afdeling autotechniek van de Hogeschool Arnhem Nijmegen onderzoek heeft laten uitvoeren naar deze benzines.

De benzines met namen als Total Excellium, BP Ultimate en Shell V-power zijn gemiddeld vier procent duurder dan merkloze benzine. Oliemaatschappijen claimen op basis van uitgebreid wetenschappelijk onderzoek dat auto's er zuiniger mee rijden en dat minder vervuilende stoffen worden uitgestoten. De onderzoeksmethodes en resultaten worden volgens Kassa echter 'angstvallig geheimgehouden'.

Voor het onderzoek werd een testauto in een laboratorium aangedreven met Shell Fuelsave, Total Excellium, BP Ultimate en merkloze benzine. De auto werd blootgesteld aan een vooraf vastgelegde en volgens het programma realistische nagebootste rit. Ook werden duurtesten gedaan. "Uit alle tests kwam geen enkele benzine er beter of slechter uit dan de merkloze brandstof", stelt Kassa. Ook in de uitstoot werden geen verschillen aangetroffen.

Volgens Kassa is hiermee voor het eerst wetenschappelijk aangetoond dat premium benzine niet werkt. Dat sommige chauffeurs de ervaring zeggen te hebben zuiniger en prettiger te rijden met premiumbenzine, komt volgens onderzoekslieder Bram Veenhuizen mogelijk door een placebo-effect. "Als je meer betaalt voor je benzine, ga je misschien rustiger rijden en dat kan al snel een besparing van tien tot vijftien procent opleveren."